VB-Groep

Duurzame voetbalaccommodatie in Kelpen

6 mei 2021

In april 2021 heeft Van Heur Bouw & Onderhoud in opdracht van Gemeente Leudal een prachtige duurzame voetbalaccommodatie voor de eindgebruiker, fusie voetbalvereniging DFO'20 in Kelpen, opgeleverd. De voetbalaccommodatie bestaat uit een betonnen buitenbak van 3,2 m hoog waarbij de binnenwanden opgetrokken zijn uit CLT (Cross Laminated Timber oftewel kruislaaghout) en de buitenmuren gemaakt zijn van Facadeclick gevelstenen.

De voetbal accommodatie bestaat uit een betonnen buitenbak van 3,2 m hoog waarbij de binnenwanden opgetrokken zijn uit CLT (Cross Laminated Timber oftewel kruislaaghout) en de buitenmuren gemaakt zijn van Facadeclick gevelstenen.

Waarom duurzaam?

  • Volgens de leverancier is het bouwen van een gevel met gevelstenen van Facadeclick bijzonder eenvoudig. Dankzij de specifieke vorm en eigenschappen van de verschillende onderdelen van het bouwsysteem, klik je de gevelstenen rij na rij op elkaar, alsof je een LEGO muur aan het bouwen bent. Dat gebeurt allemaal zonder water, mortel of lijm. In de praktijk bleek echter dat er een redelijk grote speling zit in de afmetingen van de gevelstenen, waardoor er her en der meer speling zit tussen de gevelstenen. Het contact met fabrikant Facadeclick was goed en dus zijn de kleine "issues" in goed overleg opgelost. Het mooie van dit click-systeem is dat de gevels demonteerbaar zijn en dientengevolge de stenen hergebruikt kunnen worden. Dit product heeft na één keer hergebruiken reeds een positievere impact op het milieu in vergelijking met een klassieke muur opbouw (SDG12).
  • CLT oftewel kruislaaghout is hout. Hout is een hernieuwbare en daarmee duurzame grondstof. Bij het bouwen met CLT is het wel van belang dat in de voorfase het eindresultaat goed uitgewerkt wordt, zodat in de fabriek de sparingen op de juiste plaatsen aangebracht worden. Op deze wijze hoeft na het in elkaar zetten van het CLT slechts 1x geschuurd en 1x afgelakt te worden. Het toepassen van CLT is daarmee ook een snelle bouwmethode (SDG12).
  • Het is een gebouw met een materialenpaspoort in Madaster. Door in Madaster aan te geven welke materialen in welke hoeveelheden in het gebouw verwerkt zijn is aan het eind van de levensduur van het gebouw inzichtelijk wat de financiële restwaarde van het gebouw is én welke materialen hergebruikt kunnen worden (SDG12).
  • Het ontwerp (en begeleiding) van Engelman Architecten Roermond voor gebruiker Voetbalvereniging DFO'20 is mede gerealiseerd door Kessels Installatie Nederweert, Van der Steen Electro Budel, Derix CLT Bouw en Antea Group (SDG17).

Een mooi duurzaam project waarbij we ervaring hebben opgedaan met Madaster, Facadeclick en CLT.

Meer weten over onze duurzaamheidsdoelstellingen? Bekijk onze pagina met alle informatie hierover.